Eten, drinken en vrolijk zijn!

Als 'bewuste bourgondiërs' en opgegroeid met de geneugten van het goede leven zijn we onze wijnlokaal begonnen. Het vinden van de juiste wijn bij het juiste gerecht (en vooral ook omgekeerd!) is al heel lang een passie van ons. Een passie die we met u willen delen. Niet alleen in de winkel, maar ook via proeverijen en cursussen.

Hieronder heb ik al enkele suggesties voor u op alfabetische volgorde gezet. Deze lijst zal regelmatig bijgewerkt worden. Heeft u vragen of suggesties? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Aardbeien

zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc (Bordeaux)
met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese

Aïoli

strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence

Amandelen

droge sherry van het type Fino, droge madeira of een Tawny Port

Anchovis

Fino, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti

rosé, rode Valpolicella of eenvoudige Sangiovese, witte Vernaccia of Verdicchio

Aperitief

droog: Fino, Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart

Beerenauslese of laatgeooste Verduzzo

Artisjokken

strakke Sauvignon Blanc, droge Muscat

Asperges

Pinot Blanc, Apremont (Savoie), Sauvignon Blanc, droge Gros Manseng of Muscat

Aubergine, gevulde

Côtes du Roussillon (Villages), Bandol

Avocado

Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Barbecue

fruitige rode als bijv. Cabernet-Sauvignon, Shiraz, Languedoc, Spaanse La Mancha of rosé

Biefstuk

tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec of Shiraz, Chileense Carmenere

Boerenkool met worst

Een Shiraz uit La Mancha of Zuid-Afrika

Boeuf bourguignon

stevige rode Bourgogne

Bonenschotel

stevige rode als Zuid-Afrikaanse Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse

stevige rosé of kruidige witte uit de Provence

Bresaola

Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad

Californische Chardonnay

Carpaccio

fruitige rode als Barbera d’Alba of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet

stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Cahors

Charcuterie

jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne

stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees

aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade

zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, PX sherry
droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo

tegelijk kruidig en fruitig rode als Rioja Crianza of Ribera del Duero

Coq au Vin

goede Pinot Noir uit de Bourgogne

Couscous

droge rosé, kruidige Shiraz of Primitivo, Libanese rode

Crème brulée

rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes

zoete mousserende wijn als Moscato d’Asti

Crudités

fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace

Currie

wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer
rood: Shiraz, Rioja

Dim sum

fris droog wit als Chileense Sauvignon of een Moelleux (halfzoet)

Duif

volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend

algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Chardonnay

Eieren

roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn of een droge Muscat

Fazant

mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion

Foie gras

edelzoete wijnen uit Alsace, Sauternes, Tawny Port, Cream Sherry, Jurançon

Forel

Apremont (Savoie), Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, Chablis

Fruits de mer

Witte Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade

versterkte Muscat, Moscato d'Asti

Gans

wit: Riesling Spatlese uit Pfalz
rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho

Fino, jonge Sauvignon

Gehakt

Rhône, Minervois, Chianti

Goulash

stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas

stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham

Iberico: Fino of Amontillado Sherry
Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring

frisse witte als Muscadet of Fino

Hummus

frisdroge witte als Vernaccia, Pinot Grigio

Kalfslever

vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees

wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik

witte Bourgogne, complexe Chardonnay, Vintage Champagne

Kalkoen

grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel

Kaviaar

Champagne of Chablis

Kip

alleskunner in wit en rood!

Konijn

elegant rood zoals bijv. Bourgueil of Crus uit de Beaujolais

Krab

complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, Moelleux, Vintage champagne

Kreeft

grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny-Montrachet) of een mooie houtgerijpte kwaliteits Chardonnay uit de Nieuwe Wereld

Kwartel

middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti)

Lam

goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoustine

Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne

Rosso di Montepulciano, Nero d’Avola (Sicilië), Zuid-Italiaanse Primitivo

Makreel

frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans

stevige rode als Zinfandel

Mixed grill

jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen

lichte, droge witte zoals Muscadet, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka

ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc

Noedels, Japanse

Fino sherry of een Moelleux (halfzoet)

Noten

versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven

aperitief: Fino sherry
verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters

Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, Picpoul-de-Pinet

Ossenstaart

krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso bucco

tannine-arme rode als Valpolicella of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen

rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend

Paella

stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé

Paling, gerookt

Fino sherry of Prosecco Spumante

Paprika, gevulde

pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen

wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta

roomsaus: Pinot Grigio, lichte Chardonnay, Bianco di Custoza
tomatensaus: Negroamaro of Nero d’Avola
vleessaus: Valpolicella, Chianti, Rosso Piceno, Rosso di Montalcino

Paté

fruitig rood als Beaujolais of Moelleux(halfzoet)

Patrijs

rijpe Cornas of Saint-Joseph, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza

fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche

droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille

rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon), Zinfandel

Ree

stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhôneblends, Syrah en Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland

Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees

frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades

Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines

frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen

witte Bourgogne, champagne

Slakken

frisse witte zoals Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé

kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Bergerac), Chardonnay
zoet: Beerenauslese

Stoofschotels

rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Saint-Joseph, Barolo, Côte de Nuits
lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Salice Salentino, Vino Nobile di Montepulciano
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhône, stevige rode Bourgogne

Struisvogel

stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Argentinië

Sushi

droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne of Prosecco Frizzante

Tapas

droge sherry van het type Fino, rosé

Tarbot

gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Côte de Beaune) of top Chardonnay

Tempura

frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais

strakke Sauvignon Blanc

Tong (orgaan)

stevige rosé of fruitige rode zoals Crus du Beaujolais, rode Sancerre

Tong (vis)

witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, Gavi

Tonijn

fruitige rode als Merlot en Pinot Noir, houtgerijpte rosé

Uientaart

Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad

wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild

Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn

wit: rijpe houtgerijpte Chardonnay
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm

wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool

Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis

stevige Chardonnay uit de Bourgogne of Limoux of uit Californië

Eenvoudige vuistregels

Als er bij een diner verschillende wijnen worden geserveerd, bestaan voor de volgorde ook enkele globale richtlijnen, te weten:

  • eenvoudige wijnen komen vóór betere;
  • lichtere vóór zwaardere;
  • droge vóór zoete;
  • jonge vóór oudere;
  • witte vóór rode.

Even geduld a.u.b.